Julkaistu Jätä kommentti

Viisi kauneinta suomalaista kansanlaulua

Suomalainen järvimaisema

1. Täällä Pohjantähden alla

Tarkennettakoon, että tarkoitamme perinteistä, Jaakko Juteinin tekstiin kuuluvaa ja mm. Tapio Rautavaaran ja Kari Tapion levyttämää versiota. Sen yksinkertaisessa alakuloisuudessa ja kaipuussa on jotakin liikuttavan suomalaista. Juuri tämä laulu innoitti 1900-luvulla merkittäviä kirjailijoita ja elokuvantekijöitä nimeämään teoksensa samannimiseksi.

2. Taivas on sininen ja valkoinen

Tämä laulu on merkitty muistiin 1800-luvun puolivälissä Pohjois-Karjalassa. Laulu on sekä suomalaisen kansanluonteen kuvaus (“enkä mä muille ilmoita mun sydänsurujani”), myös luonnon ylistys metsineen ja taivaineen.

3. Yksi ruusu on kasvanut laaksossa

Tämän kappaleen tunnettuja levyttäjiä ovat olleet Georg Ots ja Tapio Rautavaara. Se nousi suuren yleisön suosioon kuitenkin vuoden 1948 elokuvassa Ruusu ja kulkuri.

4. Saunavihdat

Saunavihdat on monia muita suomalaisia kansanlauluja nuorempi; sen ensilevytys on vuodelta 1954. Sen on jenkan pulssissa etenevä laulu, jonka sanat avaavat eteen erään osan suomalaista kansallismaisemaa; kesäisen saunan maaseudulla.

5. Voi, jospa jostain

Listan viides kappale on Juhani Juice Leskisen viimeiseltä albumilta tunnetuksi tullut “Voi, jospa jostain”. Leskisen modernista, tragikoomisen kauniista sanoituksesta huolimatta sävellys on erehtymättömästi suomalainen kansansävellys. Melodiassa on kuultavissa samankaltaisuutta myös kansanlaulun Palpan killi kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *